След Сибир Ходорковски ще лежи в Карелия

Интернет
share

Бившият президент на петролна компания "Юкос" и ожесточен критик на Кремъл в момента е в затвор в град Вологда (северозападно от Москва) в очакване да бъде прехвърлен в Карелия, посочи източник от наказателните служби пред агенция РИА Новости.

Карелия е район, намиращ се на границата с Финландия. Негов административен център е град Петрозаводск, отдалечен на около
1000 км от Москва. През следващите дни Михаил Ходорковски ще бъде отведен в Петрозаводск, а после ще бъде прехвърлен в един от затворите в Сегежски район, където ще излежава наказанието си, отбелязва агенция Интерфакс, позовавайки се на източник от полицията.

Ходорковски и съдружникът му Платон Лебедев са в затвора от 2003 г. През 2005 г. те бяха осъдени на осем години лишаване от свобода за кражба на петрол и пране на пари. След втори процес, през декември миналата година звамата получиха присъди по 14 години, които апелативен съд впоследствие намали на 13.

До втория процес Ходорковски се намираше в наказателно заведение близо до град Чита, на 6500 км източно от Москва, недалеч от границата с Китай. На 10 юни от център за задържане в Москва най-богатият някога човек в Русия бе прехвърлен на неизвестно място, като нито адвокатите, нито семейството му знаеха къде се намира.

В края на май Ходорковски и Лебедев, които са излежали над половината от срока на 13-годишните си наказания, подадоха молба за предсрочно освобождаване.

Водещи новини

Още новини