Руски съд ограничи свободите на трима млади политически активисти

Pixabay
share

Руски съд днес наложи забрана на млада опозиционна активистка да напуска града си в близост до Москва и да напуска дома си през нощта за срок от две години и два месеца, след като я призна за виновна във вандализъм, предадоха Франс прес и Ройтерс. Поддръжници на активистката смятат наказанието за неоправдано сурово.

Деветнайсетгодишната Олга Мисик, която е студентка по журналистика в Москва, стана символ на антиправителствения протест още като 17-годишна, когато седна на паважа пред строените полицейски сили за борба с безредици по време на протест през 2019 г. и започна да чете конституцията на глас, предава БТА.

Московски съд наложи строгото наказание на Мисик, станала известна като "момичето с конституцията", защото на 8 август 2020 г. с още двама свои сподвижници е заляла с розова боя и е прикрепила критичен към правосъдието надпис върху караулка пред сградата на Генералната прокуратура на Русия в знак на протест срещу преследванията на активисти. Съдът постанови аналогични наказания, но за срок от година и девет месеца, за другите двама активисти - 28-годишният Игор Башаримов и 24-годишният Иван Воробьовски, участвали в извършването на деянието заедно с Мисик. И тримата са били задържани още на следващия ден след инцидента и са им били наложени ограничителни мерки до провеждането на процеса.

Адвокатите на тримата казаха, че ще обжалват решението, което според тях не съответства на тежестта на извършеното деяние.

Водещи новини

Още новини