Дмитрий Медведев ще оглави партията на Владимир Путин

share

Управляващият тандем в Русия отново подготвя рокада, пише руският в. "Ведомости".

Според източници на вестника се очаква новоизбраният президент на федерацията Владимир Путин - днешният лидер на управляващата партия "Единна Русия", да предложи за неин председател сегашния държавен глава Дмитрий Медведев, когото планира да назначи за премиер. Медведев ще бъде номиниран за лидер на партиен конгрес в края на май, твърди един от събеседниците на "Ведомости" - представител на "Единна Русия" и "човек, близък до ръководството на Общоруския народен фронт", обществена организация, създадена от партията на властта.

Преди да се завърне в Кремъл като президент на 7 май, на 24 април Владимир Путин ще има "прощална среща" с ръководството на "Единна Русия", а на 27 т. м. с висшия партиен актив ще разговаря и Дмитрий Медведев, добавя източникът на всекидневника. Според цитиран в материала "човек, близък до Кремъл", президентът трябва да остане надпартийна фигура и да не работи само с една партия, особено след либерализирането на руското законодателство за политическите сили. От друга страна, партийният пост ще позволи на Медведев да прокарва инициативи в Държавната дума. Путин обаче ще запази контрола върху властовата партия, която все тъй отблизо ще бъде наблюдавана от президентската администрация, прогнозира той.

Лидерският пост в "Единна Русия" е част от обезщетението, което Медведев получава, дето отстъпи на Путин президентския пост, коментира политологът Алексей Макаркин. Според него обаче "не се знае дали днес Медведев би склонил на подобна размяна - кандидатите на партията в отделните региони все по-често предпочитат да тръгват на избори като независими". Самата "Единна Русия" едва ли ще спечели нещо от смяната на лидера - от премиера Медведев и неговата партия ще се търси цялата отговорност за ситуацията в страната. В идеологически план Медведев най-вероятно ще движи партията надясно, а за нея е по-изгодно да се придвижва вляво, към нишата, която се опитва да заеме Общоруският народен фронт, отбелязва експертът пред "Ведомости".

Водещи новини

Още новини