Кремъл: Украинския президент не подаде сигнал

Getty (архив)
share

Украинският президент Володимир Зеленски не е подал сигнал, че иска да присъства на Парада на победата в Москва, насрочен за 24 юни, това е казал говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

От администрацията на държавния глава на Русия Владимир Путин са обяснили защо не са изпратили официална покана до лидера на източноевропейската страна.

"Доколкото знам,  към този момент господин Зеленски не е поканен. Причината за това е, че той не е подал сигнал, че има желание да сподели радостта от 75-ата годишнина от победата на Съветския съюз над Нацистка Германия", е казал прессекретарят на Путин.

Володимир Зеленски

По думите на Песков държавници от други бивши съветски републики са изразили желание да пристигнат в Москва и да присъстват на събитието. "За съжаление, ние не видяхме подобни действия от страна на управляващите в Киев", е допълнил говорителят на Кремъл.

По-рано арменският премиер Никол Пашинян е обявил, че най-вероятно ще представлява страната си по време на Парада в руската столица. Той съобщи новината малко след като е заявил, че е преборил коронавирусната инфекция.

През последно време Парадът, посветен на победата на СССР над Третия райх, се е провеждал на 9 май. Тази година събитието е било насрочено за 24 юни (датата на парада, състоял се на Червения площад в Москва през 1945 г.). Причината за промяната на датите е било разпространението на заразата в най-голямата по територия държава в света.

Владимир Путин насрочи Парада на победата

Водещи новини

Още новини