Русия пуска скандален филм на 9 май

Getty (архив)
share

Филм на руския режисьор Павел Лунгин получи лиценз за излизане на голям екран, предаде нюзру.

"Братство", разказващ за съветската окупация на Афганистан (1979 – 1989 г.), ще може може да бъде гледана по кината в страната от 9 май. Лентата е предизвикала остра реакция от страна на политици и ветерани от войната.

Според заместник-председателя на комисията за образование в Съвета на федерацията (горната камара на парламента в Москва) Игор Морозов филмът е изопачавал историческите факти, представял съветските войници и офицери като престъпници и не е възпитавал патриотични чувства.

Подобна позиция са заели и организации на хора, биели си в азиатската страна. Други сдружения на ветерани от войната в Афганистан са заявили, че филмът е бил реалистичен.

Лунгин в отговор на критиците, искали да спрат излизането на "Братство" заяви, че творбата му е била представяла събитията максимално правдиво. "Някои кръгове искаха да превърнат светлия празник (на 9 май в Русия и други бивши съветски републики отбелязват края на Втората световна война) в Деня на мракобесната победа, но не успяха", е посочил кинодеецът.

 

Водещи новини

Още новини