Наблюдатели от ПАСЕ призоваха Русия да освободи осъдения на затвор активист от "Свидетели на Йехова"

Gettyimages
share

Наблюдатели от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) изразиха днес безпокойство по повод осъждането в Русия на шест години затвор на датския поданик Денис Кристенсен, активист на религиозната организация "Свидетели на Йехова", предаде ТАСС.

Телмо Корея от Португалия и Анджела Смит от Великобритания заявяват в доклада си, че присъдата срещу датчанина и държането му под стража само заради изповядването на своята вяра е "неприемливо нарушаване на свободата на вероизповедание". Те изразяват надежда, че апелативната съдебна инстанция ще отмени присъдата и Кристенсен ще бъде освободен. Докладчиците припомнят, че Европейският съд за правата на човека е произнасял присъди в полза на последователите на "Свидетели на Йехова". Те напомнят за безпокойството на ПАСЕ, че Русия злоупотребява в прилагането на своя закон за борба с екстремизма.

Вчера районен съд в руския град Орел постанови, че Денис Кристенсен е виновен за организиране на забранена религиозна общност в града и го осъди на шест години лишаване от свобода.

С решение на Върховния съд на Руската федерация от 20 април 2017 г. структурите на "Свидетели на Йехова" в Русия са обявени за екстремистки организации и дейността им в Русия е забранена, отбелязва ТАСС.

Водещи новини

Още новини