Отровител на семейство Скрипал е станал герой на Русия заради акции по време на окупацията на Крим?

Getty (архив)
share

Руският военен Анатолий Чепига (Руслан Боширов), смятан за един от отровителите на бившия двоен агент на Москва и Лондон Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал, е участвал в операции по време на руската анексия на украинския черноморски полуостров Крим през март 2014 г.

Чепига (Боширов) е бил част от поделението със специално предназначение, което е превзело сградата на местното правителство на Крим, военното летище "Белбек" и разоръжило украински морски пехотинци в пристанището Феодосия. "Тези акции са били проведени без кръвопролитие и заради това той бил награден със званието "Герой на Руската федерация". Указът е бил подписан от стопанина на Кремъл Владимир Путин, но документът е бил засекретен", пише изданието "Новая газета". За военния се смята, че е бил и част от екипа, който е евакуирал бившия украински президент Виктор Янукович от Киев по време на събитията, довели до смяна на властта в източноевропейската страна в началото на 2014 г.

Сътрудник на медията се е срещнал с бивш набор на Чепига (Боширов). "Когато на 13 септември "Боширов" говореше на пресконференцията, разбрах, че става дума за моя съвипускник Анатолий Чепига. Той се е променил външно, но гласът му остана същият, каквото бе и преди над петнадесет години. Ние бяхме курсанти в Далекоизточната общовойскова школа и след това бяхме изпратени в отряд на сили със специално предназначение край китайската граница", каза полковник Александър Попов.

Двамата Скрипал бяха намерени в кома след отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок" в южния английски град Солсбъри. Лондон обвини Москва в отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) и неговата роднина и посочи, че зад престъплението стоят Боширов (Чепига) и неговият колега Александър Петров. Двамата отрекоха твърденията.  

Междувременно днес британският в. "Гардиън" обяви, че на Острова вече е била публикувана книга за Сергей Скрипал. Нейният автор – журналистът от Би Би Си Марк Ърбан твърди, че се срещал с руснака. "Моят събеседник не вярва, че Москва стои зад отравянето му", пише Ърбан. Британецът допълва, че неговият събеседник е краен руски националист. "Той ми каза, че редовно гледа Първи канал на руската държава телевизия и подкрепя анексията на Крим. Скрипал също изрази своята загриженост за своята сигурност и ми каза, че иска да се вижда по-често своята дъщеря", посочва още Ърбан.

 

Водещи новини

Още новини