Жители на Кемерово: Оставка! (видео)

gettyimages (архив)
share

Стотици жители на източния руски град Кемерово излязоха на площад и поискаха оставката на представители на местната власт, предаде РИА Новости.

Гражданите изразиха своето възмущение от бездействието на управата на Кемерово и скандираха "Оставка!". По време на митинга на площада излезе заместник-губернатора на Кузбаска област Сергей Цивилев, който призова хората да се отидат по домовете си.

Апелът на политика бе посрещнат с освирквания и дюдюкания. Малко по-късно той падна на колене и поиска прошка. "Такава е традицията в нашата страна. Прошка се иска на колене", каза Цивилев. Жестът му бе приет с аплодисменти от хората, които обаче продължиха събирането. Прошка, но този път от президента на страната Владимир Путин, поиска и губернаторът на областта Алан Тамиев. "Моята 11-годишна внучка загина при пожара", каза управникът.

Държавният глава днес посети Кемержво. Той заяви, че причината за трагедията е престъпна небрежност и призова виновниците за смъртта на 64-мата души да бъдат намерени и наказани с цялата строгост на закона. Малко след това председателят на федералния Следствен комитет Сергей Бастрикин посочи, че има две основни версии. "Първата е неизправна електрическа инсталация, а втората - открит огън (запалка или цигара)", каза още той.

Днес стана ясно, че 41 от от 64-те жертви на пожара в мола "Зимна вишна", избухнал на 25 март вечерта, са деца.

Водещи новини

Още новини