Вижте как руският патриарх Кирил се кара на президента Радев по време на визитата си (видео)

share

Руската православна църква (РПЦ) публикува на интернет страницата си видео от срещата на патриарх Кирил с българския президент Румен Радев по време на честванията за националния празник 3 март. От видеото става ясно, че главата на руската църква буквално се кара на държавния ни глава, който в словото си на националния ни празник посочи и заслугите на Полша и Литва за освобождението на България след Руското – турската война от 1877-1878 г, съобщава epicentar.bg.

"Още веднъж искам да ви кажа, и то много ясно, че България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. И искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в Освобождението на България. Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Турция. Много се надявам, че средствата за масова информация ни чуват и ще предадат някаква може би не съвсем правилна интерпретация на историята. Ние сме за историческата истина, г-н президент", посочва гостът от Русия.

"Ние тази историческа истина я завоювахме със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини, поради които тази историческа истина днес трябва да бъде премълчавана или лъжливо интерпретирана", подчертава патриарх Кирил.

Главата на руската православна църква казва откровено, че е останал с двойнствено впечатление от този юбилей. „Казвам ви го открито. Ще го кажа, разбира се, открито на всеослушание", казва патриарх Кирил.

Преди да си тръгне от страната, той направи специално изявление пред медиите, в което изрази огорчение от "лъжливите исторически интерпретации" на българските държавници. От думите му се разбра, че повод за реакцията е словото на президента на тържествената заря - проверка, в което беше посочено, че роля за Освобождението освен Русия са играли също Полша, Литва и Финландия, чийто воини са загинали в боевете.

Водещи новини

Още новини