Близо 400 арестувани в Русия при протести срещу Путин

Getty Images/Guliver (архив)
share

Руската полиция арестува 380 участници в неразрешени протести срещу президента Владимир Путин в страната, организирани от живеещ в изгнание в чужбина радикален опозиционер, предаде Франс прес, като се позова на неправителствена организация.

Към 17 часа (14 ч. по Гринуич) разполагаме с информация за 380 ареста, включително 346 в Москва и 13 в Санкт Петербург", посочи организацията ОВД-инфо, която следи арестите в Русия. Следобед полицията съобщи за 263 задържани в Москва.

Кандидатът за парламентарните избори през 2016 г. и водещ на много популярен в ЮТюб политически канал Вячеслав Малцев, който е напуснал Русия и твърди, че се намира във Франция, призова на уебсайта си за "народна революция" чрез протестни прояви из цялата страна за свалянето от власт на Владимир Путин.

Според ТАСС, мнозина от задържаните са имали у себе си ножове, боксове и оръжия, използващи гумени куршуми.

Журналистът от опозиционното радио "Ехото на Москва" Андрей Ежов писа в Туитър, че е бил арестуван, и публикува видео от вътрешността на полицейски фургон. Той уточни, че повечето задържани са били 20-ина годишни. По-късно журналистът бил освободен, пише БТА.

Водещи новини

Още новини