С подкрепата на Путин. В Русия откриха Българска ислямска академия

gettyimages (архив)
share

Българската ислямска академия (БИА), създадена с подкрепата на руския президент Владимир Путин, отвори днес врати в град Болгар, в южната автономна република Татарстан, предаде РИА Новости.

Лидерът на Татарстан - Рустам Миниханов подписа указ за създаването на БИА през ноември 2015 г., а няколко месеца по-късно учебното заведение получи акредитация. Образователната институция бе учредена по инициатива на Духовното управление на мюсюлманите в Русия, лидери на мюсюлманската общност, федералните и републиканските власти. Строежът на комплекса продължи една година и наскоро бяха приети първите 40 студенти. Кандидатите полагаха изпити по арабски език и познаване на положенията на исляма.

Миниханов отбеляза при тържествената церемония по откриването, че основната цел на БИА е да подготвя висококвалифицирани имами, които да продължат богатите традиции на мюсюлманското богословие. Той призова възпитаниците и преподавателите в БИА да дадат нов тласък на изследванията на културно-историческото наследство на региона.

Novini.bg припомня: Болгар е бил център на създадената през втората половина на 7-ми век от брата на хан Аспарух – хан Котраг - Волжка България. Държавата в началото на ХIII в. е станала владение на татарите, които са наложили исляма в тези земи. Първият руски цар Иван Грозни през 1566 г. е разгромил Казанското ханство и е добавил към титлите си и "Владетел на българите". Много жители на Татарстан в края на ХХ и началото на ХХI век започнаха да се обявяват за българи.

Водещи новини

Още новини