Сергей Лавров: Русия не иска война и няма да участва в нея

gettyimages (архив)
share

Нито един човек в нашата страна не иска война и нашата държава няма да участва във въоръжен конфликт, каза руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

Първият дипломат на Русия прочете лекция пред студенти и преподаватели в Московския държавен институт по международни отношения. "Имаше много периоди, когато външни сили се опитваха да ни ограничават. Тези опити обаче не завършваха с желания резултат. Ние не се предадохме и не изчезнахме от световната сцена. Сегашните опити също няма да бъдат успешни", категоричен бе той.

"Никой не иска гореща война и ние няма участваме във въоръжен конфликт. Ние обаче виждаме какво става и считаме, че трябва да имаме оръжие, армия, флот, военно-космически сили, които отговарят на съвременната ситуация", коментира още министърът.

"Не го казвам това, за да провокирам някого да започне надпревара във въоръжаването. Просто по света е мило много случаи, когато една слаба страна е била окупирана от по-силни държави", допълни Лавров.

Министърът подчерта, че главният капитал на Русия са хората. "Нашите съграждани, в чиито гени е заложена отвореност към целия свят, са готови да говорят и да бъдат приятели с всички на равноправна основа и с тези, които не се намесват във вътрешните работи на Руската федерация. Много се надявам, че моите и вашите колеги от други държави ще видят силата на нашия народ, каза още той пред възпитаниците и лекторите на елитното висше учебно заведение.
 

Водещи новини

Още новини