Русия обяви, че е готова да помогне за решаването на кризата във Венецуела

pixabay.com
share

Русия е готова да помогне за намиране на решение на кризата във Венецуела, доколкото вътрешната обстановка го позволява, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

За политическото решаване на венецуелската криза е необходимо започване на диалог с всички основни политически сили в страната, което ще създаде условия за преодоляване на тежката икономическа криза, отбеляза Захарова. "Тази задача изисква, не на последно място, политическо съдействие отвън", добави тя.

Русия осъжда въведените санкции на САЩ срещу финансовия и петролния сектор на венецуелската икономика, които "очевидно целят да се задълбочи нестабилната ситуация и подстрекават непримиримите противници на сегашното правителство да отстранят от власт президента Мадуро", каза също говорителката.

Историята показва, че външната намеса и едностранните санкции само усложняват нещата и не помагат за решаване на проблемите, заяви китайското външно министерство. "Сегашните проблеми във Венецуела трябва да бъдат решени от венецуелското правителство и народ", посочи говорителката на ведомството Хуа Чунин, цитирана от Ройтерс.

Водещи новини

Още новини