Джеймс Матис: Русия се опитва да промени със сила международните граници

gettyimages (архив)
share

Американският министър на отбраната Джеймс Матис обвини Русия, че се опитва да преначертае международните граници със сила, предаде АП.

На среща с украинските лидери в Киев шефът на Пентагона заяви, че Вашингтон няма да приеме анексията на Крим от Москва. Американският министър пристигна в Украйна вчера вечерта от Ирак. Днес той разговаря с украинския президент Петро Порошенко и други украински ръководители, присъства на парада по повод 26-ата годишнина от независимостта на Украйна. Матис е първият министър на отбраната на САЩ, посетил Украйна за последните 10 години.

На среща с Порошенко Матис заяви, че Русия не спазва международните си ангажименти, като например споразуменията от Минск за конфликта в Източна Украйна. Той обеща, че САЩ ще помогнат на Украйна да изгради и модернизира въоръжените си сили, но не спомена нищо за предоставяне на смъртоносни оръжия.

Домакинът от своя страна посочи, че е разговарял с Матис за военната подкрепа от САЩ за Украйна и изрази задоволство от постигнатия напредък по въпроса за доставяне на американски смъртоносни оръжия на Украйна. Обсъждана е била и възможността за изпращане в Донбас на въоръжена мисия с мандат на ООН.

Водещи новини

Още новини