Украйна ще проведе референдум за членство в НАТО?

gettyimages (архив)
share

Готов съм да организирам референдум за нашето членство в НАТО, каза президентът на Украйна Петро Порошенко, предаде РИА Новости.

В интервю пред германския в. Берлинер Моргенпост държавният глава на източноевропейската страна заяви, че за четири години привържениците на влизането на бившата съветска република в Северноатлантическия пакт са се увеличили над три пъти. "През 2013 г. желаещите членство в Алианса украинци бяха 16 процента, сега – 54", посочи още той. "Аз съм готов да се съобразя с волята на моите съграждани и ще положа всички усилия нашата родина да стане пълноправен член на НАТО", каза още Порошенко.

Парламентът в Киев в края на 2014 г. промени конституцията и първа крачка към присъединявано на Украйна към НАТО. Плановене на властите са към 2020 г. армията на страната да отговаря на стандартите на Пакта.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обаче преди около година, че процесът на евроатлантическа интеграция на Украйна ще трае не по-малко от две десетилетия.

Изявата на Порошенко бе коментирана от Русия. "Украинският президент е продавач на илюзии", заяви днес председателят на комисията по външна политика в Съвета на федерацията (горната камара на парламента в Москва) Алексей Пушков.

Водещи новини

Още новини