Грешка на втория пилот е причинила катастрофата на руския самолет край Сочи

Getty Images/Guliver
share

Грешка на втория пилот е станала причината за катастрофата на руския самолет над Черно море, близо до Сочи. Трагедията се случи на 25-и декември. Това показва завършилото разследване на руските военни експерти за причините, довели до трагедията, при която загинаха 92 души.

Сред загиналите бяха членове на военния хор "Александров" и журналисти.

На третата минута от началото на полета, когато самолетът се е намирал на 450 метра от пистата на летището край Сочи и е бил вече над Черно море, са сработили датчиците, показващи устойчивостта му. Тогава рязко самолетът започва да губи височина заради проблеми със закрилките, пишат медиите в Москва, като цитират заключенията на експертите от руското военно министерство, което разследва катастрофата съ самолета Ту-154.

Разследващите смятат, че причината за случилото се е грешката на втория пилот Александър Ровенски, който е объркал лостовете за прибирането на колесника с този на задкрилките. От този момент нататък самолетът е започнал за губи височина, а екипажът се опитал да го върне на летището, но това не е било възможно да се случи. Според опитния пилот Виктор Саженин в самолетите "Туполев" въпросните два лоста се намират над пилотите в кабината им и е напълно възможно това да е грешката, особено ако вторият пилот се е разсеял или уморил, когато самолетът е набирал височина.

Според експертите самолетът е бил претоварен. За това говори и фактът, че първо при падането опашката на самолета се отделила от него, след което и дясното крило на самолета се е отделило и е паднало в морето.

В същото време експерт в авиационното дело заяви пред независимия телевизионен канал РБК, че е възможно на борда да е имало взрив, тъй като вероятно самолетът е бил натоварен и с въоръжение за руската база в Латакия, Сирия, накъдето е пътувал. Той изключи възможността да става дума за терористична атака срещу самолета.

Водещи новини

Още новини