Прагматичната Русия и лавиращите й западни партньори обсъждат Украйна в Берлин

gettyimages (архив)
share

Днешната среща в Берлин, където ще разговарят държавните лидери от страните, участващи в нормандската четворка - Германия, Франция, Русия и Украйна, е добър знак, че прагматизмът все още има място в руската външна политика, пише "Ведомости".

Кремъл май е осъзнал, че рязко да изостри отношенията със Запада сега ще е слабо продуктивно и няма да направи желаното впечатление на Европа, твърди политологът Алексей Макаркин. Москва разбира, че едновременното влошаване на отношенията със САЩ и с Европа е неизгодно по икономически и политически съображения, и е решила да смекчи отношенията с Европа, допълва колегата му Тимофей Бордачов. Двамата коментират "внезапното решение на руския президент Владимир Путин все пак да отпътува за Берлин", след като Кремъл заяви, че шансовете "никак не са големи".

При все това германският канцлер Ангела Меркел заяви тези дни, че не бива да се чакат чудеса, а прессекретарят на Путин Дмитрий Песков нарече берлинската вечеря сверяване на часовниците и препоръча да не се очакват конкретни договорености, напомня вестникът в друг материал. Европейските медии неведнъж съобщиха за подготвяна среща, но Москва всеки път отхвърляше тази възможност - според нея предварително би трябвало Украйна да си направи домашното. След инцидента в Крим през август - Москва съобщи, че е осуетила диверсия на украинските военни, съдбата на самия "нормандски формат" бе на косъм. Мина се обаче време, страстите се уталожиха и среща ще има. "Докато не са вдигнати санкциите, "нормандският формат" и процесът от Минск не са изчерпани за Русия", смята френската анализаторка Татяна Кастуева-Жан.

"Шумните изявления, включително след събитията от август, имаха пропаганден ефект в страната, също и външнополитически ефект - вдигнаха залозите", отбелязва руският наблюдател Александър Гушчин. Публичната и реалната политика обаче винаги са различни неща. В отношенията с европейските лидери Русия не разполага с алтернатива на "нормандския формат" и без него украинският въпрос няма да бъде решен. Уреждането в Донбас е свързано с уреждането в Сирия, макар не пряко, а косвено, добавя Гушчин.

Русия е обърнала гръб на европейците и Украйна, но без нея те не могат да решат проблема в Донбас - "значи трябва да върнат Русия, тоест наистина да си сменят тона", казва бившият дипломат Александър Баунов и сравнява поведението на партньорите на Москва с "лавиране при променлив силен насрещен вятър". Евентуалният напредък в преговорите за Украйна няма да означава автоматично подобряване на разбирателството между участниците в сирийското уреждане - както и обратното, посочва експертът.

Москва и президентът Путин и днес са убедени, че минските договорености нямат алтернатива и е "необходимо да се спазват от всички страни, поели ангажименти - на първо място естествено става дума за политическата им част, която трябва да се изпълни от Киев", цитира "Росийская газета" коментар на Дмитрий Песков. "Знаем, че тук ситуацията е доста незадоволителна, засега Киев нищо не изпълнява", изтъква говорителят на Кремъл.

"Ако погледнете сайта на украинския президент Петро Порошенко, там пише, че Порошенко, Меркел и френският държавен глава Франсоа Оланд са се разбрали за среща в "нормандски формат" на 19 октомври в Берлин с цел да принудят Русия да изпълни минските договорености - забелязва Песков. - Използването на такава формулировка на сайта на президента на Украйна сочи именно колко е трудна ситуацията и доколко Киев няма намерение да изпълни ангажиментите, които е поел с минските договорености."

Петро Порошенко вчера бе на посещение в Норвегия и каза на придружаващите го журналисти, че преди срещата на "четворката" в Берлин са предвидени отделни преговори, пише "Независимая газета". "Ще има тристранна среща с канцлерката на Германия и президента на Франция, ще координираме позициите си преди срещата" в "нормандски формат, заявил украинският лидер.

"Гледам оптимистично на координацията с ЕС. За жалост никой не знае какво има в главата си президентът на Русия", цитира вестникът думи на Порошенко. По този начин той според "Независимая газета" е потвърдил съобщенията от Киев, че "Оланд и Меркел са приели украинския вариант на пътна карта за изпълнение на споразуменията от Минск - първо точките, свързани с гарантиране на сигурност, после политическото уреждане". В навечерието на берлинската среща в Украйна започнаха военни маневри, а Върховната рада цял ден се занимава със законопроекти, свързани с отбраната и сигурността, отбелязва "Независимая газета".
 

Водещи новини

Още новини