Лавров: Баку и Ереван трябва да чуят призивите за мир в Нагорни Карабах

Getty Images/Guliver
share

Москва се надява, че призивите за мир ще бъдат чути в Ереван и Баку, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Той говори на пресконференция в Москва след срещата си със своя молдовски колега Андрей Галбур.

Лавров изрази сериозната загриженост на Русия от новото разгаряне на военния конфликт между Армения и Азербайджан и потвърди "посланието на президента за необходимостта колкото се може по-скоро, незабавно, да бъде прекратено нарушаването на примирието, да не се създават сложности за подновяването на усилията за преход към мирно уреждане".

Ние продължаваме, в контакт с Баку и Ереван, да настояваме сигналите от Москва, Вашингтон и Париж все пак да бъдат чути, посочи той.
"Ние не обвиняваме някакви външни сили и някакви външни играчи за това, че именно те са провокирали сегашния взрив на напрежение (в Нагорни Карабах). Не обвиняваме и Анкара", каза той в отговор на журналистически въпрос. Според него обаче от турското ръководство са дошли изказвания, които носят "едностранчив характер". "Като цяло сега за нашите турски съседи изобщо е важно да вземат курс на прекратяване на намесата във вътрешните работи на които и да било държави, независимо дали става дума за Ирак или за Сирия", заяви руският външен министър.

Лавров каза още, че Русия е готова да продължава да работи в качеството си на посредник в уреждането на приднестровския конфликт и да обсъжда окончателния статут на региона в рамките на единна Молдова.

Двамата с Галбур са изразили общо виждане за ролята на формата "5+2" като единствен общопризнат формат, в рамките на който трябва да протича процесът на преговорите, пише БТА.

Водещи новини

Още новини