Русия ще бори хибридната война с мека сила

gettyimages (архив)
share

Руски военни ще противодейства на хибридните войни с принципите на меката сила, предаде РИА Новости.

В доклад на началника на генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов, представен пред слушатели в Академията по военни науки в Москва през почивните дни. В документа се отбелязва, че са противодействието на цветните революции, които военните смятат за държавен преврат, не трябва да се използват само силови средства, а и дипломатически канали. "Ние разработваме отговор на хибридните войни, като противодействаме по същия начин, по който някои държави действат срещу нашите интереси", подчерта Герасимов. "Ние вече имаме опит в тази насока", посочи още той, като припомни взаимодействието на руските военни с лоялните на Дамаск части в Сирия и обмена на разузнавателна информация.

Хибридна война означава съчетавана на пряка военна намеса, подпомагане на въоръжени групи, които се бият срещу властта, както и хакерски и психологически атаки.

Цветни революции – опити за смяна на властта, започващи с мирни демонстрации, които прерастват в сблъсъци. Типичен пример за това е свалянето на бившия украински президент Виктор Янукович преди около две години.

Мека сила означава привличане на симпатизанти, които чрез доброволни дейности (публикации, срещи и други), защитават определени идеи, пояснява руската информационна агенция.

Водещи новини

Още новини