Допълнителните разходи на Русия през 2016 година се оценяват на 600 милиарда рубли

share

Тази година допълнителните разходи в бюджета на Русия, включително подкрепата за затруднената банка за развитие Внешекономбанк (ВЕБ), ще възлязат на около 600 милиарда рубли. Това заяви днес финансовият министър Антон Силуанов, цитиран от Ройтерс.

Той посочи, че при цена на петрола от 30 долара за барел държавата ще получи с 2-2,5 трилиона (25,8-32,25 милиарда долара) по-малко приходи от планираното за 2016 година и бюджетният дефицит може да превиши 3 процента от брутния вътрешен продукт. Русия би могла да прибегне до резервния си фонд, за да покрие недостига, но това е възможност, която правителството ще се опита да избегне, добави Силуанов, цитиран и от ТАСС.

Министерството на финансите на Русия все пак запазва целта за 3-процентов дефицит в бюджета при 40 долара за барел петрол през 2016 година. Това стана известно от изказване на Силуанов пред журналисти в кулоарите на конгреса на партия Единна Русия. Трябва да се вземе предвид бюджетният баланс. Поставяме си задачата да имаме 3-процентов дефицит в бюджета през тази година при цена на петрола 40 долара за барел, заяви той, пише БТА.

Силуанов съобщи също, че неговото ведомство ще работи с министерството на енергетиката по данъчното облагане в петролния отрасъл в продължение на година, допълва ТАСС. По думите му сега данъците в петролния сектор са в полза на бизнеса, а не на бюджета.
Финансовото министерство предлага от 1 април да се повиши с 2 рубли акцизът за бензина и с 1 рубла за дизеловото гориво, посочи министърът. Според него вдигането на тези акцизи ще донесе на бюджета до 80 милиарда рубли. Предлага се и акциз върху вредените продукти от 1 юли 2016 година, каза още Силуанов. Той подчерта, че антикризисните мерки ще изискват от бюджета повече средства, отколкото ще се икономисат при орязване на разходите с 10 на сто.

Водещи новини

Още новини