Разстреляха показно чеченски общественик в Москва

share

Известен чеченски поет и общественик - Руслан Астаханов, беше застрелян показно в Москва.

Астаханов е член на Съюза на руските писатели, заместник-ректор на московски университет, носител на престижна журналистическа награда. През последните години не крие подкрепата си за чеченския президент Рамзан Кадиров. Убийството му повдигна отново въпроси за проблемите на Северен Кавказ, особено в навечерието на парламентарните и президентски избори, съобщи БНТ.

Късно снощи Руслан Астаханов се прибира от церемония по връчването на престижната журналистическа награда "Артьом Боровик", на която сам е носител преди 2 години. Куршумите го застигат пред дома му - недалеч от центъра на Москва. Самият убиец бяга с автомобил. Намерен е опожарен в другия край на града.

Следствието смята, че става въпрос за поръчково убийство. Версиите са няколко, но най-вероятно засега изглежда убийството да е свързано със севернокавказките радикални ислямисти. Подозренията се засилват и заради биографията на Астаханов - през 98-а година е отвлечен за подкуп и именно тогава, в плен, започва да пише стихове. А през последните години с римите си открито възхвалява противоречивия за мнозина чеченски президент Кадиров.

И още един любопитен детайл - открито е сходство с убийството на руския полковник Буданов, съден за военни престъпления в Чечения, но освободен предсрочно. Каквито и да са разкритията, те със сигурност ще подклаждат нови въпроси за нерешените проблеми на Северен Кавказ.

Водещи новини

Още новини