Путин отказа среща на Ердоган

Getty Images/Guliver
share

Турският президент Реджеп Ердоган поиска спешна среща с руския си колега Владимир Путин, след като Анкара обяви, че руски изтребител е нарушил въздушното ѝ пространство, съобщи Ройтерс.

Няма отговор от руска страна, заявил Ердоган пред репортери. “Ако Русия продължава да нарушава суверенитета на Турция, ще си понесе последствията, това въздушно пространство се явява и на НАТО, затова алиансът също следи ситуацията”, каза Ердоган, преди да отлети на посещение в Латинска Америка.

Напрежението между двете страни ескалира отново, след като Анкара обвини руски Су-34, че е нахлул в турското небе в петък в 11,46 ч местно време за 20-25 секунди на турско-сирийската граница. Инцидентът станал въпреки предупреждения към екипажа на изтребителя, отправени на руски и английски език. Късно в събота руският посланик бе спешно привикан в Анкара и му бе връчена протестна нота. Москва отрече обвиненията. “Такова нарушение не е имало, а твърденията на турската страна са неоснователна пропаганда”, каза говорител на руското министерство на отбраната. Шефът на НАТО Йенс Столтенберг обаче потвърди, че руски боен самолет е нарушил турското въздушно пространство.

Той призова Русия да вземе всички необходими мерки, за да няма нови нарушения, съобщи Ройтерс.

И Пентагонът също каза, че руски изтребител е нахлул в небето на Турция и НАТО.

Водещи новини

Още новини