Русия за доклада Литвиненко: Опитват се да ни очернят

gettyimages (архив)
share

Докладът за смъртта на Александър Литвиненко е поредният опит страната ни да бъде очернена, заяви говорителката на руското външното министерство Мария Захарова, предаде Би Би Си.

С тези думи представителката на дипломатическата централа на Москва коментира разпространения днес от британските власти документ относно причините за кончината на бившия агент на руската Федералната служба за диригентство (ФСС) през 2006 г. В доклада се посочва, че руският президент Владимир Путин е разпоредил ликвидирането на избягалия в Обединеното кралство Литвиненко. "Изводите, представени от съдия Робърт Оуен, не са изненадващи са нас. Те показват очаквани резултати от задкулисни игри", каза още Захарова. Посланикът на Москва в Лондон Александър Яковенко нарече документа "провокация".

Заключенията на магистрата от Лондон бяха коментирани и от един от посочените за физически извършители на отравянето на бившия агент на ФСС с радиоактивния елемент полоний 210 – Дмитрий Ковтун. "Руските следствени органи знаят повече за случая от британските им колеги", заяви той пред газета.ру. Следственият комитет на Русия определи заключенията като "псевдопроцес".

Заради разкритията има вероятност активите на Ковтун и на другия извършител – Андрей Луговой на Острова да бъдат замразени, допълва Интерфакс.

Водещи новини

Още новини