Русия: Готвената конституционна реформа в Украйна е пародия

Getty Images/Guliver
share

Русия заяви, че проектът за конституционна реформа в Украйна, който се предполага да даде повече автономия на източните сепаратистки региони, е пародия на мерките, които властите в Киев трябва да приложат по силата на мирните споразумения, предаде Франс прес.

Проектът за реформа "е бил изготвен не само без (участието на) истинските представители на Донецк и Луганск, но и без изобщо да се вземат предвид интересите на Югоизточна Украйна", се казва в изявление на руското външно министерство, в което се говори за представителите на самопровъзгласените проруски републики в тези два украински града.

"Опитът да се представи този текст като някакво изпълнение на ангажиментите на Киев в рамките на Минските споразумения е пародия, която не бива да заблуждава никого", се добавя в изявлението, цитирано от БТА.

Вчера украинските депутати направиха първата стъпка към реформа на конституцията, която трябва да даде повече правомощия на регионалните и общински власти, но без да потвърди окончателно полуавтономния статут на териториите под контрола на бунтовниците. Според проекта за реформа този специален статут ще се определи в отделен закон и ще важи само три години. Децентрализацията и специалният статут на сепаратистките Донецка и Луганска област бяха предвидени в мирните споразумения, подписани в Минск през февруари с посредничеството на германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, в присъствието на руския президент Владимир Путин.

"Призоваваме украинската страна да престане да изгражда преструвка на процес на политическо уреждане на конфликта и тясно да се придържа към духа и буквата на споразуменията Минск-2", заявява руското външно министерство.

Проектът на конституционната реформа в Украйна е изпратен в Конституционния съд, който трябва да одобри текста преди депутатите да го гласуват на две четения.

Водещи новини

Още новини