Киев: Затворете Босфора за руските военни кораби (обновена)

gettyimages
share

Босфорът трябва да бъде затворен за кораби на руския военноморски флот, заяви председателят на Съвета за национална сигурност на Украйна Александър Турчинов, пише газета.ру.

Бившият председател на парламента в Киев призова Западът да ожесточи санкциите срещу най-голямата по територия държава в света, наложени заради намесата на Москва във вътрешните работи на страната му. "Смятам, че трябва да се помисли за нов пакет от ограничения заради кризата в Украйна. Може санкциите да бъдат разширени със затварянето на Босфора за кораби на руския военноморски флот, Русия да бъде изключена от системата за международни разплащания SWIFT, като държава, финансираща агресивни ядрени програми и терористи. Трябва да се предприемат по-решителни действия", каза той в интервю пред украинска медия. По думите на Турчинов Украйна възстановява ракетния си щит, чиято цел е отбраната от руската агресия. Той също спомена за възможността в страната му да бъдат разположени елементи от американската система за противоракетна отбрана (ПРО).

По-рано украинският президент Петро Порошенко говори пред Би Би Си. "Ние не воюваме със сепаратисти в Източна Украйна. Ние водим истинска война срещу Русия", заяви държавният глава на източноевропейската страна пред британската медийна корпорация. Той се мотива с твърдението, че частите под негово командване са пленили двама военни от редовната руска армия.

Заради опасността от разрастване на военните действия НАТО изпрати подразделения в съседните на Русия Литва, Латия и Естония. Днес началникът на Съвета за национална сигурност Николай Патрушев заяви, че разполагането на допълнителните части на Алианса, заплашват Русия и нейните съседи.

Днес темата за ПРО бе коментирана от Москва. Прессекретарят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков заяви, че държавата му ще предприеме адекватни мерки, ако Украйна даде зелена светлина на ПРО.

Водещи новини

Още новини