Украйна изготви нова доктрина за сигурност

Getty Images/Guliver
share

Украйна изготви нова доктрина за сигурност, в която осъжда "агресията на Русия" и си поставя за цел членство в НАТО, съобщи БТА.

Ръководителят на Съвета за национална сигурност Олександър Турчинов заяви, че Украйна приема руската агресия като дългосрочен фактор и смята членството в НАТО за единствената надеждна външна гаранция за запазване на своя суверенитет и териториална цялост.

Турчинов увери, че петгодишната стратегия се основава на реалността от руската военна агресия. "За пръв път в историята постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, който притежава ядрени оръжия, използва този фактор, за да сплаши международната общност и използва военния си потенциал за анексиране и заграбване на територията на една европейска страна", заяви той.

Турчинов каза, че сега европейската и евроатлантическата интеграция е приоритет в политиката на Украйна и че страната ще се стреми да координира армията и разузнаването си с тези на западния алианс.

НАТО заявява, че членството за Украйна е евентуална бъдеща възможност, но отказва да въоръжава правителството в Киев с аргумента, че Украйна не е член на алианса и не отговаря на изискването за военна помощ съгласно правилата за колективна отбрана на алианса.

Новата военна доктрина, която бе изготвена от Съвета за национална сигурност на Украйна, ще влезе в сила, след като бъде утвърдена с указ на президента Петро Порошенко.

Водещи новини

Още новини