Проруски сепаратист: Не сме против миротворци

gettyimages
share

Ние не сме против въвежданото на миротворци, каза заместник-началникът на щаба на въоръжените сили на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин, пише газета.ру.

"В самото начало на конфликта ние предложихме на Русия и на всички страни, които са членки на Съвета за сигурност на ООН, да разгледат въпроса и да изпратят сини каски. Тогава нашето предложение бе отхвърлено. Ако сега световната организация иска да разположи миротворци – ние нямаме нищо против. Нека да дойдат сини каски", заяви Басурин.

По-рано от канцеларията на украинския президент Петро Порошенко заявиха, че са се обърнали към Европейския съюз и ООН за разполагане на полицейски сили в източните части на страната, където армията се сражава срещу отцепниците.

Представителят на ДНР Денис Пушилин от своя страна заяви, че разполагането на миротворци на руско-украинската граница ще наруши договореностите от Минск.

На 12 февруари 2015 г. в столицата на Беларус бе постигнато прекратяване на огъня. За спазването на договореностите германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, руският държавен глава Владимир Путин и Порошенко се разбраха в района на конфликта да бъдат изпратена мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Водещи новини

Още новини