Край на войната в Украйна? (обновена)

gettyimages
share

Представителите на украинските власти и проруските сепаратискти Донецка и Луганска народни републики са са дали предварителни гаранции за прекратяване на огъня, предаде РИА Новости.

Според източник от преговорите в Минск правителството на Арсений Яценюк в Киев и отцепниците са изразили готовността да прекратят военните действия и да започнат изтегляне на тежките въоръжения от Източна Украйна, където частите под командването на Петро Порошенко и сепаратистите водят боеве. Процесът на спазване на договореностите ще бъде наблюдаван от служители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Двете страни в конфликта все още не са постигнали споразумение за разграничителната линия, допълва агенцията. По-късно от Москва заявиха, че за столицата на Белорусия ще заминат руският президент Владимир Путин и руският външен министър Сергей Лавров. Готовността да заминат за Минск изразиха и германският канцлер Ангела Меркел и външният министър на Федералната република Франк-Валтер Щайнмайер, както и френският президент Франсоа Оланд и първият дипломат на Париж Лоран Фабиюс.

Порошенко също така заплаши, че ще въведе военно положение, ако не бъде постигнат траен мир.

Водещи новини

Още новини