Колебанията в цените на петрола "не обещават спокоен живот на Русия"

Getty Images/Guliver
share

Борсовите бюлетини не обещават спокоен живот на Русия, пише "Независимая газета".

В понеделник един барел петрол сорт Брент струваше над 50 долара, а след денонощие поевтиня почти до 45 долара. Руската валута тутакси реагира на тези колебания - след 60-61 рубли за долар в понеделник във вторник доларът скочи вече на 66 рубли, посочва вестникът, цитиран от БТА.

Иранският президент Хасан Рохани, цитиран в материала, изразява безпокойство от резкия спад на петролните котировки: "Онези, които са планирали намаление на цените в ущърб на други страни, ще съжаляват. Ако Иран страда от спада в цените на нефта, знайте, че други петролодобивни страни като Саудитска Арабия и Кувейт ще пострадат повече от Иран".

Изявлението му допуска двояко тълкувание. Иранският лидер може би предупреждава за негативни последици, за които не се замислят участниците в ценовата война. А може би заплашва Саудитска Арабия и Кувейт, че щом пожелаят все пак да спрат спада в цените на петрола, другите членки на ОПЕК няма да им го позволят - за отмъщение, коментира изданието.

ОПЕК вече няма как да брани цените на петрола, заявява енергийният министър на Обединените арабски емирства Сухейл Фарадж ал Мазруи. "Имаме свръхпроизводство на петрол, най-вече шистов, и трябва да поправим това положение", пояснява той.

Напролет цените на петрола може да тръгнат нагоре, очакват експерти на "Независимая газета"."Дотогава обаче може да видим минимална цена за барел от 30-35 долара", смята аналитикът Алексей Баскаков, според когото котировките едва ли ще надхвърлят 40-50 долара.

Междувременно "влиянието на петролните цени върху курса на рублата значително се засилва", изтъква финансистът Иван Фоменко. При спад на цените до 40, после и до 20 долара за барел "курсът ще се колебае в рамките на 70-80 рубли за долар", очаква той. "Деветдесет рубли за долар" прогнозира колежката му Мадина Абаева, но допълва, че "много неща ще зависят от действията на руската централна банка и промените в санкционния режим".

Петролът си остава основен фактор, въздействащ на рублата, констатира и "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

"В бюджета на Русия са заложени 3600 рубли доход от всеки барел (петрол)" и с оглед цената на горивото в долари "справедливият курс е 78 рубли за долар", разсъждава трейдърът Сергей Фишгойт. Това "засега е малко прекалено", но "70 (рубли за долар) съвсем не е изключено", уточнява той.

"Понятието справедлив курс сега е неуместно, никой нищо не знае - прогнозите варират от 50 до 150 рубли за долар", коментира Владимир Биков, висш служител в руска банка.

Всички чудесно разбират, че рублата неизбежно ще девалвира и занапред. Много неща обаче ще зависят не само от поведението на петрола, но и от мерките на руските власти - а тук засега има неяснота, пише вестникът.

"Властите задържат курса, за да не допуснат паника; през декември те успяха да спрат оттичането на депозитите в рубли и сега не бива то да се поднови", отбелязва банковият служител Едуард Лушин.
"Банките по цял ден се опитват да стигнат до някакви цифри, но това си е гледане на кафе", обобщава друг специалист от бранша - Марк Рубинщейн.

Водещи новини

Още новини