Изсякоха гора заради Путин

Getty Images/Guliver
share

Гората пред резиденцията на руския президент Владимир Путин в Ново Огарьово край Москва бе изсечена и на нейно място остана голо разровено поле.

Това свое наблюдение сподели журналистът от в. „Комерсант” Андрей Колесников на страниците на изданието си. Репортерът и колегите му направили констатацията по време на срещата между държавния глава и членовете на парламентарната асамблея на Организацията по договора за колективна сигурност. „Много от гостите бяха шокирани от безжизнения вид на околността на влизане в резиденцията. Вместо могъщата гора от брези и борове ни посрещна гола разорана земя със стотици пресни пънове”, пише Колесников. Той припомня, че само преди месец дърветата били на мястото си. Авторът не без ирония отбелязва, че вероятно единственият гост, на когото този пейзаж е харесал, е представителят на правителството на Афганистан Мохамад Салех Салджуки.

Журналистът се опитал да разбере причината за масовата сеч в Ново Огарьово, като някой предположил, че виновни са бръмбарите, които нападнали гората. Но по-правдоподобната била версията за строителство на нов път, който ще минава точно през вече изсечената гора, пише „Комерсант”. Пресата припомня, че президентската резиденция е разположена в чифлик от XIX в. на 10 км от Москва по Рубльово-Успенското шосе. Тя се помещава там от 2000 г., като оттогава Путин постоянно живее в нея. Резиденцията се охранява от Федералната служба за охрана, която забранява на посетителите да снимат входа, територията и вертолетната площадка на резиденцията, както и кортежите на гостите, информира в. Монитор.

Водещи новини

Още новини