ОССЕ ще наблюдава руско-украинската граница с безпилотни самолети

share

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще използва безпилотни самолети за наблюдение на  руско-украинската граница, заяви в Рига швейцарският президент Дидие Буркхалтер, чиято страна е ротационен председател на  организацията, предаде Франс прес.

ОССЕ изпълнява наблюдателска мисия в Източна Украйна, където се водят боеве между украинските войски и подкрепяни от Русия  сепаратисти. Бунтовниците контролират някои гранични участъци, което според Киев им позволява да получават подкрепления, включително тежко въоръжение.

"Искаме да продължим да помагаме за уреждане на кризата. Опитваме се бързо да се сдобием с безпилотни самолети, за да  можем да наблюдаваме границата между Русия и Украйна", заяви Буркхалтер след среща с латвийския президент Андрис Берзинш. Буркхалтер подчерта значението на политическия процес и националния диалог за "изграждане на същинско бъдеще за Украйна".

Протокол за примирие, подписан в петък в Минск от представители на Украйна, Русия и ОССЕ, възлага на регионалната организация да следи за спазването на това примирие, както и да наблюдава руско-украинската граница, пише БТА.

Водещи новини

Още новини