Порошенко : Русия нахлу в Украйна

Getty Images/Guliver
share

В Туитър се появи информация на украинския съвет за сигурност и отбрана съобщи, че град Новоазовск е паднал под контрола на руски войски, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк е призовал западните страни спешно да свикат заседание на Съвета за сигурност на ООН за положението в Украйна. Според Яценюк този въпрос трябва да бъде повдигнат също в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на Европейския съюз на равнище външни министри.

Украинският президент Петро Порошенко обвинява Русия във военна инвазия. Той поиска от ЕС мащабна военна помощ. Порошенко заяви, че отменя планирана визита в Турция заради бързото влошаване на ситуацията в страна му, допълват агенциите. "Взех решение да анулирам работното си посещение в Турция заради бързото влошаване на ситуацията в Донецка област, по-специално в Амросиевка и Старобешево заради нахлуването на руски военни", каза Порошенко.

Той трябваше днес да присъства на церемонията по встъпването в длъжност на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Същевременно Литва обвини Русия в "явно военно нахлуване" в Украйна и настоя Съветът за сигурност на ООН да свика заседание по случая.

"Литва осъжда твърдо явното нахлуване на украинска територия от страна на въоръжените сили на Руската федерация и предлага случаят да бъде разгледан възможно най-бързо от Съвета за сигурност на ООН", заяви литовското външно министерство.

Водещи новини

Още новини