Биещ се за сепаратистите в Украйна французин: Води се Трета световна

share

Третата световна война започна в Либия, продължи в Сирия и сега се води в Украйна, казва французинът, наречен от РИА Новости, Гийом.

Мъжът е един от четиримата граждани на западноевропейската страна, пристигнали в Източна Украйна, за да се бият на страната на проруските сепаратисти през тази седмица. "Ние виждаме, че сега се води Трета световна война, която започна в Либия, продължи в Сирия и сега се води в Украйна. Ние виждаме, че Русия е единствената държава, която се бори срещу глобализма. Това е един вид Реконкиста (термин, означаващ борбата на испанците срещу арабите от VII до ХV век). Ние трябва да помогнем на Русия в тази борба", казва той.

Французинът подчерта, че той и колегите му са привърженици на единна Европа. "Ние сме едновременно и революционери, и традиционалисти. Ние пристигнахме в Донецк, за да спасим от гибел жителите на областта, които терористичната власт иска да унищожи", разказва Гийом. Той нарича президента на страната Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк "маши в ръцете на международната мафия на олигарсите".

Проруските сепаратисти започнаха операция срещу властта в Киев, след като черноморският полуостров през март Крим се отдели от Украйна и се присъедини към Русия. Дошлите след бягството на бившия президент на страната Виктор Янукович в началото на март управници започнаха въоръжена акция срещу отцепниците в обявилите се Донецка и Луганска народни републики. През последното денонощие украинските сили за сигурност са дали най-малко 5 жертви.

Наскоро кабинетът на Яценюк подаде оставка след като на 24 юли 2014 г. проевропейската коалиция в парламента се разпадна. Според конституцията на Украйна, ако до месец във Върховната рада не бъде сформирано мнозинство, парламентът трябва да бъде разпуснат от държавния глава. Срокът изтича на 24 август – Деня на независимостта на Украйна.

Водещи новини

Още новини