Бивш програмист, сега сепаратист: Не искам фашисти

gettyimages
share

Не мога да живея в една страна с фашисти, каза бивш програмист, биещ се на страната на проруските сепаратисти в Източна Украйна пред РИА Новости.

Боецът, с позивна Клуни, обясни своята мотивация да се присъедини към отцепниците. Правителството в оставка на Арсений Яценюк в Киев и новият украински президент Петро Порошенко по думите на военния са принудили хората в източните райони на страната да вземат оръжие в ръце, за да защитават себе си и своите семейства. "Ние просто искахме провеждане на референдум за автономия", коментира Клуни. "Фашистката власт обаче не ни позволи", допълва бившият програмист.

"Ако в Киев искат да лижат задници на Европа, нека да го правят, но ние сме свободни хора. Нашите деца ще воюват с техните деца, защото се възпитават в омраза", каза още Клуни.

Боецът коментира и състоянието на армиите на провъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. "Действаме некоординирано и нямаме единоначалие, а без това е много трудно да се водят военни действия", добавя Клуни.

Жители на Крим на 16 март се отцепиха от Украйна и черноморският полуостров се присъдени към Русия. След това рускоговорещите жители на Източна Украйна поискаха автономия. В отговор на това Киев започна военна операция срещу сепаратиситте.

През изминалото денонощие при боевете са загинали най-малко 51 души от двете страни, допълва РИА Новости.

Водещи новини

Още новини