Путин за MH17: Подобни трагедии трябва да събират, а не да разделят

Getty Images
share

„Никой не трябва и никой няма правото да използва тази трагедия, за да обслужва собствените си политически цели. Вместо да ни разделят, подобни трагедии трябва да събират хората заедно”. Това заяви руският президент Владимир Путин в изявление по темата с катастрофата с малайзийския Боинг-777.

В него липсваше какъвто и да е намек за поемане на отговорност, за каквото призовават Украйна и Западът, пише БТВ.

„В отговор на ужасната трагедия, която стана в Донецк, искам да повторя позицията на Русия по отношение на настоящата ситуация в Украйна. Многократно призовахме всички страни в конфликта да спрат кръвопролитията веднага и да започнат преговори. Вярвам, че ако военните операции не бяха възобновени в източната част на Украйна на 28 юни, тази трагедия можеше да бъде избегната.

В същото време, никой не трябва и никой няма правото да използва тази трагедия, за да обслужва собствените си политически цели. Вместо да ни разделят, подобни трагедии трябва да събират хората заедно. Всички онези, които са отговорни за ситуацията в региона, трябва да поемат по-голяма отговорност пред собствените си народи и пред народите на страните, чиито граждани бяха убити в тази катастрофа.

Трябва да се направи всичко възможно, за да се гарантира, че международните експерти ще работят безопасно на мястото на катастрофата. Представители на министерство на извънредните ситуации в Украйна и малайзийски експерти вече работят на мястото, но това не е достатъчно.

От своя страна, Русия ще направи всичко в рамките на своите правомощия, за да придвижи конфликта в източната част на Украйна от военната фаза, в която е днес, към фазата на преговорите, използвайки мирни и дипломатически средства”.

Водещи новини

Още новини