Малайзийски самолет с 295 души на борда се разби в Украйна, няма оцелели (обновена+видео)

share

Пътнически самолет Боинг-777 на малайзийските авиолинии падна на територията на Украйна близо до руската граница,  съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки източник в авиодиспечерските кръгове. Има съмнения, че летателният апарат е бил свален с ракета.

На борда е имало 280 пътници и 15-членен екипаж и всички са загинали. Боингът е изпълнявал полет от Амстердам за Куала Лумпур. Преди да навлезе във въздушното пространство на Русия самолетът започнал да се снижава, а  по-късно е бил открит горящ на земята на украинска територия, казал източникът.

Общият брой загинали при катастрофата на самолета на "Малейжа еърлайнс" в Източна Украйна е над 300 и включва 23 американски граждани, заяви по-късно тази вечер съветникът в украинското министерство на вътрешните работи Зорян Шкиряк, цитиран от Ройтерс. Авиокомпанията заяви, че на борда на самолета е имало 280 пътници и 15 души екипаж, отбелязва агенцията.

На борда на самолета е имало 80 деца, съобщава УНН, позовавайки се на неуточнени потребители на Фейсбук. Информацията не е потвърдена.

По данни на Интерфакс самолетът се е разбил на 50 км преди да навлезе в руска територия. „Започна рязко да пада, след което беше намерен горящ на украинска територия”, обяснява неназован източник на агенцията.

Според Ройтерс летателният апарат е бил ударен от ракета тип „земя-въздух”. Самолетът е паднал в район, в който се водят сражения между украинската армия и проруски сепаратисти.

Съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Гераштенко съобщи на страницата си във Фейсбук, че самолетът е бил свален от зенитно-ракетен комплекс "Бук". По-късно обаче постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин опроверга подозренията, че самолетът е свален от руски изтребител.

Интерфакс-Украйна цитира друг украински представител, според когото самолетът изчезнал от радарите на височина 10 000 м - типична височина за летене на пътнически самолети, отбелязва Ройтерс. Той е паднал в Торез, близо до Шахтьорск, на около 40 км от границата с Русия. Районът е арена на боеве между украински сили и проруски бунтовници, добавя Ройтерс.

Подобна ракетна установка е била видяна от журналисти на Асошиейтед прес близо до източния украински град Снежное по-рано днес, предаде Асошиейтед прес.

Вчера в района на Донецк е бил предислоциран дивизион "Бук" на въоръжените сили на Украйна, съобщи назован като компетентен  източник на ИТАР-ТАСС, позовавайки се на данни от система за обективен контрол. Сега в Харков се товари още един дивизион от  това въоръжение, отбеляза той.

Източникът подчертава също, че машина на височина над 10 000 м може да бъде свалена само с оръжие тип С-300 или "Бук". Опълченците не разполагат с такова оръжие и не могат да разполагат.

От малайзийските авиолинии потвърдиха в социалната мрежа, че са изгубили контакт с полет MH17 от Амстердам.

Водещи новини

Още новини