Роснефт сключи първата голяма сделка след наложените санкции срещу Русия

share

Роснефт и Би Пи (BP) заедно ще разработват трудно достъпни петролни находища в Русия, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Това споразумение, сключено в Санкт Петербург днес на международния икономически форум, е първата голяма сделка за руската компания, контролирана от държавата, откакто Западът през март наложи санкции срещу Русия заради кризата в Украйна, допълни Ройтерс. Роснефт и венецуелската държавна петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA) сключиха дългосрочен договор за доставки на петрол и петролни продукти. Документът е подписан на икономическия форум в Санкт Петербург в присъствието на руския  президент Владимир Путин, съобщи самата Роснефт, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Договорът предвижда доставката на над 1,6 милиона тона петрол и 7,5 милиона тона петролни продукти през идните пет години. Предплатата по контракта е 2 милиарда долара. Роснефт подписа на форума и меморандум за сътрудничество с кубинската Унион КубаПетролео (Union CubaPetroleo) в изпълнението на проекти на територията на Куба. Руската компания подписа споразумение и с държавната петролна компания на Азербайджан (СОКАР - SOCAR) за създаване на смесено предприятие за изпълнение на проекти по разработване на находища и добив на петрол и газ в различни юрисдикции, включително в Азербайджан и Русия, съобщи ИТАР-ТАСС.

Роснефт подписа още споразумение за влизане в капитала на италианската група Пирели (Pirelli). Роснефт придобива 50 процента от капитала на холдинговата компания, която държи 26,19 на сто от акциите на Пирели при цена от 12 евро за акция. С ПетроВиетнам (PetroVietnam) Роснефт подписа споразумение за доставка на 6 милиона тона петрол годишно. И този договор бе подписан в присъствието на президента Путин, се уточнява в комюникето на Роснефт.

Водещи новини

Още новини