НАТО: Помагаме на Украйна

share

НАТО помага на Украйна във военната реформа и охраната на най-важните инфраструктурни обекти, заяви лидерът на Алианса Андерс Фог Расмусен, предаде Интерфакс.

След среща с полските министри на външните работи Радослав Сикорски и отбраната Томаш Симоняк датският дипломат заяви: Ние изпратихме на Русия ясен сигнал, че поведението на страната не отговаря на правните норми на ХХI век. Реториката на Москва е построена върху мрачните клишета на Студената война. Ние полагаме всички усилия да защитим нашите източни граници.

По думите на Расмусен НАТО е готова да предприеме допълнителни мерки, като по-мащабни военни учения и обновяване на плановете за отбрана. Според него протестите срещу всяко едно правителство е част от демокрацията. В същото време той заяви, че заемането на административни сгради от въоръжени лица е в разрез на демокрацията.

Днес изпълняващият длъжността президентът на Украйна Александър Турчинов обяви за своята готовност за започване на преговори със сепаратистите в източните и южните части на страната. "Ние сме готови да започнем диалог с тези, които искат единна Украйна и да обсъдим развитието на страната", заяви председателят на парламента. Той подчерта, че властите в Киев и правителството на Арсений Яценюк никога не са провеждали наказателна акция в източната част на страната.

Ситуацията в източноевропейската страна започна да се успокоява. Вчера руският президент Владимир Путин призова проруските активисти в Донецка и Луганска област да отложат насрочените за 11 май референдуми. Според държавния глава на най-голямата по територия страна президентските избори в Украйна, които ще се проведат на 25 май е движение в правилната посока.

Водещи новини

Още новини