Русия изпраща кадроваци към Украйна

gettyimages
share

Русия може да засили военното си присъствие по границата с Украйна, пише московският в. Ведомости.

Частите, които наскоро проведоха учения в южните и западните райони на страната и бяха върнати в поделенията, могат при изостряне на ситуацията в Украйна да бъдат изведени от казармите и военните да бъдат изпратени към границата. Наборните войници ще бъдат подсилени и от професионалисти, допълва медията.

Обстановката в Украйна остава напрегната. Късно снощи служещи на правителството на Арсений Яценюк в Киев милиционери напуснаха обсадено управление на МВР в източния град Луганск и сдадоха оръжието на проруските сепаратисти, които по данни на украинска медия са убили проевропейски настроен адвокат. Днес украинските власти обявиха за завземането на два пункта, контролирани от привържениците на федерализацията около град Славянск. В същото време се съобщава за въоръжени лица, нахлули в кметството и управление на милицията в град Горловка.

След референдум на 16 март черноморският полуостров Крим едностранно се отцепи от Украйна и се присъедини към Русия. Непризнатото допитване стана причина рускоезичното население в Украйна да поиска отделяне от властта на Киев.

Днес бе съобщено, че руският президент Владимир Путин и премиерът на страната Дмитрий Медведев ще посетят Крим на 9 май. Кремълският тандем ще отпътува за новата територия веднага след традиционния парад по случай Деня на победата на Червения площад в Москва. Първият град, който ще посетят Путин и Медведев, ще бъде Севастопол. Там двамата ще присъстват на тържествата по случай 70 години от освобождаването на порта от хитлеристката окупация.

Водещи новини

Още новини