Украйна: Русия готви клане

share

Русия е дала заповед на сепаратистите да убият между 100 и 200 души, предаде УНИАН.

Според службата за национална сигурност на Киев Москва ще използва провокираната кървава баня, като повод да вкара танкове в източната част на Украйна. Това заяви представител на силовото ведомство на Украйна като се позова на подслушани телефонни разговори на разузнавателната централа в Москва с проруски активисти. Изявата на чиновника става след като днес бе съобщено за дезертьорство на десетки военни от украинската армия, които преминаха на страната на сепаратистите.

Днес в един от градовете, намиращ се под контрола на проруски активисти, Донецк започна създаването на паравоенни формирования за поддържане на реда. В едностранно провъзгласилата се Донецка народна република започна подготовка за референдум на 11 май. Около 3,5 млн. пълнолетни жители ще бъдат питани дали искат създаване на Донецка република и дали тя трябва да се присъедини към Русия или Украйна. В момента сепаратистите водят трескава работа по създаването на Централна избирателна комисия, която да проведе допитването. Донецка област обяви отделянето си от Украйна и създаването на република на 7 април. Досега никой официално не е признал решението.

Днес за създаването на народна република бе обявено и в Одеса. Проруските активисти обявиха за започваща утре акция за блокиране на подстъпите към черноморското пристанище. От правителството в Киев на Арсений Яценюк заявяват, че обстановката в града е спокойна. Малко по-късно лидерът на Украинския демократически алианс за реформи (УДАР) и световен шампион по бокс Виталий Кличко заяви след закритото заседание на Върховната рада, че парламентаристите са разработили план за регулиране на ситуацията в източните райони на страната.

Водещи новини

Още новини