Сепаратистите в Украйна се готвят за отчаяна отбрана (обновена)

share

Проруските активисти в украинския град Краматорск се готвят за отчаяна отбрана, предаде РИА Новости.

Въоръжени мъже палят барикади и отстъпват към центъра на източния град. Те се опасяват, че обкръжилите Краматорск бронирани части на украинската армия, както и подразделенията на специалните сили, които са завзели летището в околностите на града, ще тръгнат към центъра. При атаката на аерогарата късно снощи са били простреляни най-малко четирима души, допълва агенцията. Представител на хората, искащи отделяне на източните области на Украйна и присъединяване на тези части от страната към Русия, заявява, че въоръжените се готвят за отчаяна отбрана на сградата на областната администрация.

Шест танка на украинската армия са пристигнали в града, като войниците са заявили, че нямат намерение да стрелят по мирни жители. Над Краматорск се виждат безпилотни самолети, а пътищата към съседния град Славянск, който от дни е сцена на сблъсъци, са затворени.

В друг град Луганск сепаратистите са пленили двама украински военни, допълва Интерефакс. От силовото ведомство в Киев съобщават, че колата, с която пътували служителите се е повредила. Военните са се обърнали за помощ към най-близкия милиционерски патрул, който ги е предал на сепаратистите.

Привържениците на федерализацията на Украйна в Донецк смятат, че подчинените на правителството на Арсений Яценюк военни, които са блокирали летището, се готвят за операция в града. В същото време председател на миньорски профсъюз в заяви за готовността на членовете на синдикат от Донецк да помогнат на украинската армия.

Днес генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви: "Изпращането на миротворци в Източна Украйна не е целесъобразно". По-рано ръководителят на световната организация в разговор с председателя на парламента на страната и изпълняващия длъжността президент на страната Александър Турчинов обсъди възможността за изпращане на наблюдатели на ООН в конфликтните райони.

Водещи новини

Още новини