Още един град се отцепи от Украйна (обновена)

gettyimages
share

Още един град обяви за отделянето си от Украйна.

Днес проруски активисти превзеха управление на милицията в източния град Горловка и сложиха на покрива на сградата знамето на едностранно отделилата се и провъзгласена на 7 април 2014 г. Донецка народна република, предаде Газета.ру. Жителите на Горловка искат референдум, на който да бъде решена съдбата на региона и призовават изпълняващия длъжността президент на Украйна Александър Турчинов да започне да се снима във филми за ужасите, където да плаши децата. По данни на украинската агенция УНИАН операцията в града е била ръководена от полковник от руските сили за сигурност и част от служителите в поделението са преминали на страната на сепаратистите.

Днес сепаратистите в друг източен град - Луганск поставиха ултиматум към местните власти. Според представител на т.нар. Народно опълчение управниците трябва да решат до 13 часа на 16 април дали подкрепят искането за отцепването на Луганск и областта от Украйна, както и освобождаване на арестуваните проруски активисти. Народно опълчение заяви, че ако исканията им не бъдат изпълнени, те ще създадат свой парламент и че не могат да гарантират за действията на своите членове.

Днес в 9 сутринта българско време изтече срокът на поставения от правителствено на Арсений Яценюк ултиматум към сепаратистите да освободят завзети сгради в Славянск. До този момент няма данни за сблъсъци. В същото време украинската агенция УНИАН съобщи за появата на зелени човечета в центъра на града. Журналист от медията така нарича руски военни. Според работещият в агенцията подобни учтиви зелени човечета е имало в Крим преди черноморският полуостров да обяви своето отделяне от Украйна и присъединяване към Русия.

Водещи новини

Още новини