Украйна кляка пред сепаратистите?

gettyimages
share

В Украйна може да бъде проведен референдум за федерализацията на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Председателят на парламента Александър Турчинов днес не изключи възможността в деня на президентските и частичните местни избори (25 май) да бъде проведено допитване до населението дали страната да бъде преобразувана във федерация. На съвещание с министри и лидери на парламентарни групи Турчинов, който изпълнява и длъжността държавен глава, подчерта, че решението за провеждането на референдума трябва да бъде взето от парламента и заяви: Смятам, че мнозинството от украинците ще гласуват за унитарна и единна държава.

Допитването до населението за преобразуването на държавата е искане на проруските активисти в Източна Украйна. Целта на сепаратистите е чрез референдум, какъвто бе проведен в Крим и Севастопол на 16 март, да се присъединят към Москва. Такива искания бяха поставени и от завзелите няколко административни сгради в източния глад Славянск хора. Днес изтече поставеният от правителството на Арсений Яценюк ултиматум сепаратистите да освободят сградите. В същото време няма информация дали служителите на реда са предприели силови действия срещу завзелите сградите в Славянск или друг източен град в страната. Агенция УНИАН съобщава за превзети сгради на общинския съвет и на милиционерско управление в източния град Горловка.

Днес бившият премиер на страната Юлия Тимошенко призова конфликтът между Киев и етническите руснаци в източните части на страната да бъде решен по мирен начин. Тя предупреди, че ако се използва сила, последиците ще бъдат трагични.

Водещи новини

Още новини