Половината от жителите на Киев остават без защита

gettyimages
share

Скривалищата от бомбардировки в Киев могат да приютят 1,5 млн. души, предаде Нюзру.

Властите в украинската столица обявиха, че в града има 529 съоръжения, които могат да дадат убежище на около половината от населението на Киев, което по преброяването на населението от 2011 г. е 2,8 млн. души. В същото време от кметството на главния град на източноевропейската страна обясниха за лошото техническо състояние на скривалищата и липсата на средства за ремонт в бюджета на града. "Ремонтите могат да бъдат финансирани на доброволни начала от страна на бизнеса", допълни представител на властите.

По-рано украинският министър на вътрешните работи Сергей Аваков поиска правителството на Арсений Яценюк и изпълняващия длъжността президент и председател на парламента Александър Турчинов да помогнат за окомплектоването на Националната гвардия. Аваков поиска доброволното формирование да получи бронетранспортьори, самолети и военни обувки. По-рано Върховната рада прие закон за мобилизацията на фона на заплаха от руска агресия.

Украински медии днес съобщиха, че специалните служби в Москва са започнали информационна война срещу Киев. Кремъл е наредил на медиите да отразяват дейността на екстремистите от организацията "Десен сектор". По този начин ще се подчертава слабостта на украинската власт пред радикалите, които ще депресират руснаците в страната и това ще бъде повод за вкарване на руски военни в Украйна.

"Десен сектор" вчера организира демонстрация пред сградата на украинския парламент. Екстремистите поискаха оставката на вътрешния министър. Според радикалите Аваков е виновен за убийството на члена на "Десен сектор" Александър Музичко – Сашко Белия по време на операция на силите на реда на 25 март 2014 г.

Водещи новини

Още новини