Русия сложила ръка на 2/3 от украинските бойни кораби

Getty Images/Guliver
share

Русия е нанесла "ужасяващ удар" на украинските военноморски сили, като е сложила ръка на около две трети от техните бойни  кораби, предаде Франс прес, като се позова на британския институт за отбрана и сигурност "Джейнс".

Русия е превзела 12 от 17-те основни украински военни кораби и голям брой летателни апарати на украинските ВМС. Основна причина за това е съсредоточаването на украинските военноморски сили в Крим.

Когато руските сили навлязоха на полуострова на 27 февруари, там се намираше огромна част от състава на украинските ВМС -  около 12 000 от общо 15 400 души.

Последните украински военноморски части остават съсредоточени в база, северно от голямото черноморско пристанище на страната Одеса, посочва "Джейнс". Украинските ВМС разполагат с "по-малко от половин дузина бойни кораби" и няколко патрулни катера, наред с адмиралтейския кораб "Хетман Сагайдачни", който е фрегата хеликоптероносач.

"Гордостта на украинския флот" по принцип бе базирана в Севастопол, Крим. Адмиралтейският кораб обаче имаше късмета да се завръща от антипиратска мисия в Индийския океан, когато руските сили превзеха полуострова, отбелязва Франс прес.

Водещи новини

Още новини