Владимир Путин въведе задължителен спорт по метод на Сталин

Getty Images/Guliver
share

Руският президент Владимир Путин съобщи, че е подписал указ за възраждане на съветските норми за физическа подготовка на населението, основани по времето на Йосиф Сталин и известни като програмата "Готов за труд и отбрана, пише "Дневник".

На заседание той обясни, че старото название от 30-те години на ХХ век е запазено "като почит към традициите на нашата национална история".

Според Путин масовият спорт трябва да се развива и да бъде по-достъпен за младежите, за което и ще служи възродената "Готов за труд и отбрана". "Пускането на програмата остро поставя въпроса за спортните площадки. Трябва ни мрежа от некомерсиални физкултурно-спортни клубове по местожителство, на работните и служебните места".

Допълнителен стимул за привличане на гражданите към спорта по мнението на Путин може да дадат застрахователните компании, "например, чрез поощряването на тези, които водят здравословен начин на живот, редовно преминават през диспансеризация и нямат през изминалата година застрахователни събития", обясни той.

Към работодателите Путин отправи препоръка да включат в разходите си за подобряване условията и охраната на труда средства "за компенсиране на служителите чрез заплащане на заниманията със спорт в клубове и спортни секции".

Като начало за тази програма ще бъдат насочени всички средства от подготовката на олимпиадата, останали в бюджета.

В рамките на обновения програмата ще се покриват спортни нормативи в 11 възрастови групи, започвайки от 6-годишните. Това ще е факт още от началото на новата учебна година от 1 септември 2014 г.

 

Водещи новини

Още новини