Превзеха щаба на украинския ВМФ в Севастопол (обновена+видео)

gettyimages
share

Жители на обявения вчера за част от Русия град Севастопол превзеха украинския военноморски флот (ВМФ), предаде газета.ру.

Украинските военни са били вдигнати по тревога и са направили жива верига пред поделението. Проруски настроените жители са пробили защитата, проникнали в базата и сложили руския национален флаг и бойното знаме на руския военен флот. Медиите не съобщават за пострадали при спорадичните сблъсъци. По-късно представители на двете страни започнаха преговори. По данни на местните агенции разговорите са приключили, но техният резултат не се съобщава. По непотвърдени данни проруските активисти са арестували началника на украинския флот Сергей Хайдук, допълва Би Би Си.

Органите на реда в столицата на Крим Симферопол обявиха за задържането на снайперист. 17-годишен член на крайнодясната украинска организация "Десен сектор" вчера застана между поделение на украинската армия и части на проруски паравоенни формирования и откри огън и по двете страни. При стрелбата имаше убити.

На 16 февруари 2014 г. жителите на Крим и Севастопол гласуваха да се отделят от Украйна и да станат част от Русия. Два дни след допитването искането бе подписано от Владимир Путин. Очаква се депутатите в Москва да ратифицират документа до петък.

Водещи новини

Още новини