Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна, Франция предупреди Русия (обновена)

Getty Images/Guliver
share

Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна, според която утрешният референдум в Крим няма да бъде признат за  валиден, а Пекин се въздържа при днешното гласуване в Съвета за сигурност, предадоха световните агенции.

Като постоянен член на Съвета, Русия може да блокира всяка позиция на тази инстанция, отбелязва АФП.

Руското вето се очакваше, изтъква Ройтерс. Москва, която изпрати военни части в Крим, подкрепя утрешния референдум, който ще прехвърли контрола над район от Украйна към Русия.

В кратката резолюция се казваше, че референдумът не се подкрепя от украинското правителство в Киев. В нея се  призоваваха всички страни, международни организации и специализирани агенции да не признават каквато и да било промяна на статута на Крим въз основа на референдума.

Референдумът в Крим, който ще се състои утре, няма никаква законова стойност и Франция и ЕС няма да приемат тази  псевдо-консултация, заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес. Оланд посочи на пресконференция в Париж с италианския премиер Матео Ренци, че трябва да се направи всичко, за де се намери път за преговори.

Ако няма спад на напрежението в Крим ще има санкции на ЕС срещу Русия, предупреди френският държавен глава. Санкциите по отношение на военното сътрудничество с Русия ще бъдат част от следващото равнище на стъпките във връзка с  украинската криза, изтъкна Оланд, цитиран от Ройтерс. Ренци отбеляза на пресконференцията, че Франция и Италия трябва заедно да променят Европа.

На журналистически въпрос дали Франция ще анулира договор за хеликоптероносачи с Русия на стойност 1,2 милиарда евро, Оланд отговори: "Колкото до други санкции, по-конкретно в областта на военното сътрудничество, те са третото ниво санкции. Ние сме на първото ниво", уточняват Ройтерс и ДПА.

До момента френските официални лица не се решаваха да обсъдят дали договора за два хеликоптероносача "Мистрал" с опция за още два да бъде анулиран. Такава демонстрация на решителност от страна на Франция би била голяма саможертва, отбелязва  Ройтерс.

Дълго обсъжданият договор е първата голяма покупка на оръжия от Москва за двете десетилетия след разпадането на Съветския съюз.

Колкото до планираната от дълго време френско-руска среща на ниво министри в Москва, която трябва да се състои във вторник,  Оланд каза, че ще изчака да види в понеделник каква ще бъде руската реакция от резултата на референдума в Крим, и чак тогава ще реши дали Франция ще присъства.

Водещи новини

Още новини