Сблъсъци в Симферопол

gettyimages
share

Около 150 души се събраха днес по обед пред входа на щаба на войските от бреговата охрана на Украйна в Симферопол. Входът към територията на щаба е блокиран от стотина местни представители на самоотбраната на рускоезичното население, предаде БТА, цитирайки ИТАР-ТАСС.

От другата страна на улица "Карл Маркс" се появи за известно време и друга група от около 50 души, обявяващи се против действията на властите на Кримската автономия. Милицията не се намеси и отказа коментар. "Това са хора от Киев и Западна Украйна, които днес се опитаха да организират провокация пред входа на военната част", каза командирът на отряда за самоотбрана пред кореспондента на  ИТАР-ТАСС. "Ние ги изтикахме на другата страна на улицата. Те развяха плакати "Крим е част от Украйна" на фона на нашата блокираща група, за да изглежда, че ние сме с тях. Отнякъде веднага дойде микробус с журналисти и те започнаха да снимат". Малко по-късно протестната акция приключила без сериозни сблъсъци и участниците в нея се разпръснали. На мястото останали само хората от силите за самоотбрана, блокиращи входа на щаба. Според техни представители опитът за протестна акция - единствената публична проява против кримските автономни власти през последните дни - е свързан с пристигането в Киев на специалния представител на ООН Робърт Сери и с предстоящата мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

По думи на протестиращите, в 12 ч. местно време те искали да организират "антивоенна акция" на входа на щаба, но им попречили. Те се опитали да провокират конфликт с кримските "дружинници" и скандирали лозунги "Слава на Майдана, слава на героите". "Ние се обявяваме в подкрепа на нашите офицери, които не искат да нарушат клетвата си пред народа на Украйна", каза за ИТАР-ТАСС една от активистките. По думите й тя е жителка на Крим и е против автономната власт и силите за самоотбрана. Според представител на самоотбраната в блокираната част се намират военнослужещи от украинската армия, които са отказали да преминат на страната на автономията. "Ние не ги спираме да преминават на територията на щаба", каза той за ИТАР-ТАСС.

По-рано властите в Крим призоваха украинските военни, дислоцирани на територията на автономията, да преминават на тяхна страна, защото киевското правителство не е легитимно. По данни от 4 март, цитирани от ИТАР-ТАСС, повечето силови структури, а също така над 5500 военнослужещи на украинското министерство на отбраната, са преминали на страната на местните власти. Въпреки това редица украински части на територията на полуострова са блокирани от силите за самоотбрана на Крим.

Водещи новини

Още новини