Украинският посланик: Русия иска да свали правителството в Киев

Булфото
share

Русия признава, че е влязла в страната ни, това каза извънредният и пълномощен посланик Микола Балтажи на Украйна в България на пресконференция в БТА.

Дипломатът коментира видео, с което започна пресконференцията. Той допълни, че българските журналисти отразяват събитията в Украйна, за разлика от руските медии. Балтажи заяви, че новото правителство в Киев е легитимно. Балтажи заяви, че Москва пряко се намесва във вътрешните работи на страната. Той допълни: ние спазваме правата на украинските граждани, независимо от техния етнически произход.

Относно закона за езиците на националните малцинства, който бе отменен от новия парламент в Киев, Балтажи посочи: Този закон бе нелегитимен, защото е бил приет без да се допитват до представителите на другите нации освен на руснаците. Новият закон за малцинствата ще бъде бъде приет по европейски норми и ще гарантира правата и на българите в Украйна. Ние искаме да се осигури етническият мир в страната.

Балтажи посочи и няколко инцидента между руски и украински военни, като определи събитията като провокации. Той припомни, че Русия нарушава договорености между Киев и Москва за числеността на руските военни и количеството бойна техника. "Без да влизам в детайли мога да заявя, става дума за агресия от руска страна, която има за цел да свали правителството на Арсений Яценюк. Украинците не искат да воюват срещу руснаците. Ние сме близки народи и се надяваме агресията да бъде спряна с преговори и мирен диалог", каза още Балтажи.

Балтажи посочи още, че има контакти между Москва и Киев за урегулиране на кризата. В същото време посланикът подчерта, че все още няма резултат. "Отговорът трябва да бъде даде от Москва", категоричен бе той. Относно сблъсъците в Украйна от 21 ноември 2013 г. Балтажи заяви, че трябва да се проведе обективно разследване и да виновните бъдат, независимо от коя страна се намират те.

Водещи новини

Още новини